Mindennap Lábnap

Mindennap Lábnap

Kerékpáros szubkultúrák - Fixisek

2016. november 05. - Mindennaplábnap

6008033218_d6017e4849_b.jpgA fixisek ahogy a nevükben is benne van túlnyomórészt fixi (saját közösségükön belül figzi, fikszi) kerékpárral közlekednek. Bár van a fixiseken belül egy csoport, aki vagy veszélyesnek tartja a fék nélküliséget vagy nem akar állandóan tekerni vagy fél a rend éber őreitől. Ők a single speedesek (szinglisek).

A kerékpárok jellemzői:

A fixiket túlnyomó részt a "letisztultság" jellemzi. Legalább is eddig akárkivel beszélgettem, hogy miért szereti vagy miért tartja jónak a fixit, kizárólag ezt tudta felhozni. Az országúti  / pályakerékpár vázakból kialakított konstrukciók miatt nagyon mutatós darabokkal lehet néha találkozni. Nincs fék!! Igen jól olvasod.. a bigott fixisek valóban a lánc és a strap (pedál kötés) szakítószilárdságára és a fém változó courier_547.JPGtulajdonságaira bízzák az testük épségét. A fixiknek 3 fajtája létezik. A egyik a 'rat' (lerúgott országúti vázból tákolt, többnyire olcsó alkatrészekkel szerelt) a másik a csillivillinagyondrága - (ezt nem tudom hogy nevezik ebben a körben), a harmadik a kettő közti átmenet. Az, hogy milyen bringád van, természetesen meghatározza, hogy mennyi pénzed van... Fúú de nagyon nagyot mondtam most :D Tehát ha szeretnél fikszizni, de nem vagy eleresztve anyagilag, akkor engedd ki nagyfater garázsából a régi szputnyikot vagy favoritot, költs rá keveset és máris teljes értékű fixis lettél. Ha viszont ki vagy tömve, akkor a lehetőségek tárháza végtelen! Van az előző verzió, hogy kitolod nagyfater garázsából a lerúgott Pinarellot 8585308614_bfb811af64_b.jpg(mert persze most Pinarellot tolsz ki, full campagnoloval, mert nagyfaterod versenyző volt.. kié nem?), ráköltesz egy valag pénzt és lesz egy olyan bringád, amit lehet tolni magad mellett nagyobb köztereken, mert valljuk be ez nagyon vagány dolog és amit sehol nem hagyhatsz ott lelakatolva, mert ahogy fent is említettem 'nagyondrága' és ha valaki trombitának nézi nagyfater sosem fog megbocsátani, mert ezzel a bringával nyerte meg az 1955-ös pálya világbajnokságot, mint mindenki nagyfaterja. A másik lehetőség, hogy megveszed a legújabb trendnek megfelelő komplett kerékpárt (Csepel Royal 4* alu, Koliken Deserve!bocs stb.. ) vagy vázat (AventonMataro, Fuji stb..) amire még szinén ráköltesz egy csomó pénzt, csak mert megteheted csöbörből vödörbe esel, amikor megint csak az előző példát tudom felhozni, mert 08293317d620dcffef9ed66108dfcae1.jpgez is ugyanúgy lehet tolni magad mellett nagyobb köztereken, és sehol nem hagyhatsz ott még lelakatolva sem. A fixi utcai közlekedésre alkalmas, de erősen nem ajánlott. Ha ilyenen töröd a fejed előbb utóbb tényleg megtapasztalod, hogy milyen a 'törött' fej érzés. Rendeltetésszerű használata viszont erősen ajánlott, mivel jó lenne felzárkózni a nemzetközi élmezőnybe pályakerékpárban is.

A felhasználók jellemzői:

Régebben a futárok közt terjedt el, mert kell valami szakadék bringa a szakadék városi utakra.(rat) A jelen állás szerint a fixizést jellemzően a bmx-et kinövő, fiatalabb srácok kezdik űzni divatból, mert valamivel ki kell tűnni a tömegből és ez a legegyszerűbb és kvázi legolcsóbb módja a nagymértékű megkülönböztethetőségnek. Idősebb srácok / lányok is űzik ezt az ipart bár nem tudom milyen megfontolásból. Valószínűleg a félőrült (a szó jó értelmében) társaság, ami a fixiseket jellemzi. Lehet még az adrenalin függőség és vagy a intenzívebb, extrémebb városi sport élmény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennaplabnap.blog.hu/api/trackback/id/tr2111932099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ibelieveingod 2016.11.09. 16:32:24

a biciklis punit feltehetted volna nagyobba. az pedig hogy mindenki akinek nincs fékje előbb utóbb fejjel beleáll a betonba durva ferdítés és köze sincs a valósághoz.

Mindennaplábnap 2016.11.13. 20:29:39

@ibelieveingod: Remélem valóban nem lesz baleseted, de nem mindenki lehet vérprofi :)
süti beállítások módosítása