Mindennap Lábnap

Mindennap Lábnap

Ennek állítólag örülhetünk...

2016. november 24. - Mindennaplábnap

A HVG-n megjelent egy csodálatos cikk, amiben azt írják, hogy a felére csökkent a kerékpárlopás Magyarországon. Ez nem egy HVG-t lejárató cikk, inkább a Magyar Nemzetben megjelent cikknek a helyes irányba terelése, mert ők állítanak kvázi-igazságot.

"Csaknem a felére csökkent a biciklilopások száma az elmúlt négy évben, amióta egyre elterjedtebb a kerékpáros-regisztráció – írta szerdai számában a Magyar Nemzet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése alapján." A teljes cikk IDE kattintva olvasható. Folytatás a kép alatt...

bike-thief.jpgNamármost..

Négy évvel ezelőtt feltehetőleg a 10%-át nem tették ki a regisztrált kerékpárok a jelenleg regisztrált kerékpároknak. Matekozzunk egy kicsit. Mivel pontos adatok nem állnak rendelkezésemre ezért tegyük fel, hogy a jelenleg regisztrált kerékpárok száma 1000. Ha a fentebb írt feltételezésem helyes, akkor négy évvel ezelőtt 100 kerékpár volt regisztrálva.  Tegyük fel, hogy csak a regisztrált bringák 5%-át lopták el, akkor 2012-ben 100-ból 5 biciklit loptak el. 2016-ra a felére csökkent valami. Na de mi? Mert ha csak a regisztrált bringák 2,5%-át lopják el, akkor évi 25 biciklit lopnak el, ami inkább az ötszöröse. Ha konkrétan az eltulajdonított kerékpárok száma csökkent, akkor az előző matek példa mentén 2016-ban 1000 regisztrált bringából 2,5-öt lopnak el, ami 0,25%!!!! Ami egy olyan elképzelhetetlen statisztikát eredményez, amire eddig nem hinném, hogy volt példa. Valahol sántít ez a dolog (Lehet, hogy csak "kölcsönvételnek" diagnosztizálják). Nem hiszem, hogy azért nem lopják el, mert regisztrálva van, inkább azért lesz meg az eredeti tulajdonosa mert regisztrálva van. Félreértés ne essék, én nem a regisztráció ellen vagyok, hanem a regisztráció fontosságának a megértetése ellen. Mivel ha nekem valaki garantálja, hogy ha regisztrálom a bicót, akkor NEM LOPJÁK EL, természetesen megyek is az első rendőrkapitányságra és akár a bringa értékének x%-át simán kifizetem. De ehhez ott kéne állnia legalább egy közterület felügyelőnek MINDEN kerékpártároló mellett.

Na jó, kicsit elkanyarodtunk. Ha azt szeretnénk, hogy biztonságban legyen kerékpárunk, vegyünk egy legalább a kerékpár értékének 10%-ért lakatot, mert inkább tízezret költsünk lakatra, mint újabb százezret bringára. Ne hagyjuk még a drága lakattal sem hosszú időre őrizetlenül, főleg ne eldugott helyeken, ahol csak a te bicód van. Ne lakatoljuk kivehető útjelző táblákhoz ész nélkül. Ne csak a váznál rögzítsük, hanem legalább az egyik keréknél is, mert könnyen kerék nélkül maradhatunk. Lehetőség szerint ami könnyen mozdítható, vegyük le róla. (lámpák, váztáska, kulacs, stb...)

Egy pár megbízható, viszont tényleg drágább lakat:

 

Kellys Lion Alarm 

kerekparwebshop-kerekpar-lakat01.jpg

XLC LO-01 Fantomas  

 

kerekparwebshop-kerekpar-lakat02.jpg

 

 

 

 

 

 

XLC LO-C9 Dr. Mabuse III  

 

kerekparwebshop-kerekpar-lakat03.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennaplabnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9211995158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása